10. listopadu 2014

PEČENÉ KAŠTANY

Kaštany jsou spojením vyvážené výživové hodnoty a skvělé chuti. Pokud znáte pečené kaštany pouze z Vánočních trhů, je možné, že mi to v tuto chvíli nevěříte. Kvalita kaštanů ve stáncích je mnohdy nevalná. Jistě, dá se natrefit i na nějakou tu výjimku, ale pokud jste jednou ochutnali špatnou várku, která téměř nešla loupat a ještě jste jich nakonec museli půlku vyhodit, podruhé do ní zřejmě už neinvestujete. Mě osobně zaujaly i ve stáncích, a to se jejich chuť nedá ani zdaleka srovnávat s těmi připravenými doma.

V České republice jsou kaštany přehlíženými ořechy. V jiných státech jsou o poznání populárnější a místní také lépe využívají jejich potenciál. Kromě klasického pečení se kaštany mohou také vařit, dělá se z nich mouka, alkohol a nejrůznější dezerty. Kaštanové chuti si cení například Francouzi, kteří z nejkvalitnějších kaštanů - maronů - vyrábí speciální krém. V USA zase nechybí při díkuvzdání, kdy z nich vyrábí nádivku. Zároveň je užívají na tvorbu palačinek a muffinů. Ve Švýcarsku zase pijí kaštanové pivo. Vlastně je jedno, jak tuto pochoutku připravíte, vždy bude skvělým doplněním podzimních podvečerů. Zvláště tak neobvykle barevného a teplého listopadu, jako máme tento rok.



A jak je to tedy s jejich výživovou hodnotou?
Jedlé kaštany obsahují malé množství tuků (což je mezi ořechy spíše výjimka) z toho 2/3 jsou nenasycené mastné kyseliny. Dále vitamíny B, C, E a velké množství draslíku, ale také další důležité prvky pro naše zdraví. Díky draslíku pomáhají proti stresu a únavě. Dále kaštany působí příznivě při onemocnění srdce a krevního oběhu a mnohém dalším.


Recept:

drátěný koš Pumpkin
Kaštany je vhodné před pečením na několik hodin namočit. Není to podmínkou přípravy, ale mohlo by se stát, že by se během pečení vysušily. Zároveň jdou i lépe nařezávat - pokud máte rádi svou troubu, určitě to nezapomeňte udělat. Kaštany se nařezávají nožem na špičce ořechu do tvaru kříže. Předtím si ale ještě předehřejeme troubu na 190 stupňů.

Osušené, nařezané kaštany rozložíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut. Že se blíží doba vhodná pro vyndání kaštanů z trouby, zjistíme podle vůně, která se začne po kuchyni linout. Otestujeme jeden kaštan - povrch by měl být křehký, ale vnitřek nevysušený.

Když jsou kaštany upečené, vyjmeme je z trouby a zabalíme do mokré utěrky (klidně použijte dvě, protože horké kaštany látku velmi rychle vysušují). Zabalené je tlakem co nejvíce pomačkáme, aby slupky popraskaly. Mnohem lépe se pak kaštany při jídle dostávají ven.

Přeji dobrou chuť!    Vendy

pekla jsem v zapékacích nádobách od Pomax




























Žádné komentáře:

Okomentovat