

Dýně existuje v nejrůznějších
odrůdách, nejčastěji se setkáme s máslovou dýní, dýní
muškátovou a dýní Hokaido/Hokkaidó. Z poslední zmíněné
budeme dělat i naše bochánky. Ze všech variant je nejvíce
moučná, takže se hodí například na krémové polévky. Pokud z
ní děláme něco sladkého hodí se její chuť odlehčit nějakou
polevou, aby chuť nebyla tak sytá a zároveň jí něco rozzářilo
(v našem případě to bude kešu poleva s lehkou citrónovou
příchutí). Tato dýně je také jediná, která se nemusí loupat
(jen dobře vydrhnout), proto se nejjednodušeji peče.
Hokaido pochází prapůvodně z Dálného východu (jak je zřejmé podle názvu) a její obliba v
posledních letech velmi vzrostla. Není se čemu divit. Ke své
skvělé chuti si totiž připočítává i bohatost na vitamíny a
minerální látky: vitamín A, B, C, betakaroten, draslík, vápník,
hořčík, fosfor. Zároveň má i detoxikační účinky. Je vhodná
pro diabetiky a při redukčních dietách, při onemocněních
slinivky břišní nebo sleziny, při žaludečních obtížích,
poruchách ledvin nebo při nemocích srdce.
Kdo by se chtěl dozvědět více
doporučuji tyto STRÁNKY.
RECEPT
Předehřejeme si troubu na 200 oC.
Vymažeme formičky řepkovým olejem a
vysypeme kukuřičnou strouhankou.
Na recept bude stačit jedna menší
dýně. Omyjeme ji a zbavíme kůry. Poté rozřízneme a vydlabeme
vnitřek. Nastrouháme jí do větší misky. Následně přidáme
všechny tekuté složky receptu: 3 vejce, 100 ml řepkového oleje a
100 ml medu. Rozmícháme.
Do této tekuté směsi přisypeme
ječnou a pohankovou mouku (recept je skvělý i pouze z pohankové
mouky, bochánky chutnají více jemně). Dále prášek do pečiva,
rozinky a nasekané mandle nebo jakékoli oříšky, na které máte
zrovna chuť. Důležité je nezapomenout na koření, hlavně pokud
chcete, aby bochánky v chladných podzimních večerech také trochu
zahřály a hodily se k jemnému čaji. Přidáme tedy skořici,
pomerančovou kůru a zázvor (já vždy volím čerstvý a nikdy na
něm nešetřím). Poté vše důkladně zamícháme.
Vzniklé těsto by mělo stačit na čtyři až pět formiček (pekla jsem ve FORMÁCH POMAX). Dáme do trouby na 20 minut. Já je ale
raději vždy kontroluji, takže pokud se budou zdát hotové dříve,
zapíchnutím špejle zjistíte, zda jsou již upečené.
+
Bochánky určitě povýšíte na vyšší
úroveň pokud na ně přidáte polevu. Ta je lehká, sladkokyselá,
takže skvěle koresponduje s bochánky a zároveň vyvažuje jejich
sytou a plnou chuť.
Máčením do sebe kešu oříšky nasají hodně vody a poté není problém z nich vytvořit úplnou
pastu. Vezmeme si tedy tyčový mixér a v nádobě je rozmixujeme.
Přidáme citrónovou šťávu a agávový sirup. Pastu ochutnejte a
případně ještě dochuťte. Následujte svojí chuť, ale zároveň
myslete na to, že poleva přijde na bochánky, takže musí být
chuťově trošku výraznější, než kdyby se jedla samotná. Pokud
vám pasta přijde ve výsledku moc tuhá můžete přidat malinko
rostlinného mléka pro zředění.
Přeji dobrou chuť! Vendy
Žádné komentáře:
Okomentovat